Garešnica i Balatonlelle sada su i službeno prijatelji. Nakon ljetnog potpisivanja u Mađarskoj, Sporazum o prijateljstvu dvaju gradova, danas je potpisan i na hrvatskom jeziku, u Garešnici. Gradonačelnik domaćin, Velimir Žunac, očekuje suradnju na svim područjima, od kulture i sporta, do gospodarstva.

I garešnički kraj ima turističkih potencijala koje želi razvijati, a isto tako i prekograničnu suradnju. Na taj način, učvrstit će i veze Hrvatske i Mađarske, istaknuo je Istvan Kenez, gradonačelnik Balatonlellea, podsjetivši da je suradnja počela preko sporta i kulture te da se nada širenju i na druga područja.

Nakon potpisivanja Sporazuma i obilaska Grada, zajednički domjenak upriličen je u restoranu “Kod bake”, bračnog para Andri koji su oduševili svojim slavljeničkim menijem od 5 slijedova jela.

Gostima iz Mađarske posebno je zanimljivo vinogradarstvo, tako da obišli Dišnička brda. Također je izražena nada u zajedničku kandidaturu na eu-natječajima, u interesu partnera. Oba gradića već imaju po dva prijateljska grada ili općine, što su u garešničkom slučaju Vir i Orašje. Tako se i Garešnica našla među njih desetak koji već surađuju na razini županija: naše Bjelovarsko-bilogorske i mađarske županije Somogy.

Izvor. Krugoval 93,1 MHz i TZ