Udruga vinogradara i voćara Garešnica, TZ Sjeverna Moslavina i Grad Garešnica u subotu, 22.01. 2022. od 14.00 sati na OPG-u Gašparec, organiziraju obilježavanje blagdana Sv. Vinko – Vincekovo.

Svaki pravi vinogradar, koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vincekovo svome vinogradu. Sveti Vinko, jedan  je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz koji je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa. Tu će se ritualno odrezati nekoliko grančica, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.
Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj tradiciji praćeno pjesmom, svirkom i veselim društvom. Kuša se i staro i mlado vino, priprema slastan zalogaj prema običajima kraja, a zabava se protegne i do duboko u noć.
Vincekovo označava i početak nove vinogradarske godine, ali i početak radova u vinogradu.
Svim garešničkim vinogradarima čestitamo blagdan Svetog Vinka uz želju za dobrom i vinorodnom godinom.