Cikloturističke staze i rute

Zahvaljujući blago valovitom reljefu, kulturološki raznolikom krajoliku i očuvanom okolišu, područje Turističke zajednice pogodno je za cikloturizm. Destinacijom  prolaze vizualno atraktivne i adekvatno obilježene rute:

Kružna županijska biciklistička ruta i Kapilarna cikloturistička ruta. Županijska se ruta na kratkoj dionici od Trnovitičkog Popovca do Gornje Garešnice preklapa s Međunarodnom rutom Balaton – Lonjsko polje. Kapilarna ruta je izazovnija zbog savladavanja većih nadmorskih visina te ima svojevrsnu „tematsku komponentu“, jer slijedi liniju kretanja Graničara uobličenu u Tematski turistički put „Stazama Graničara“.

Biciklističke rute su opremljene info tablama, drvenim sjenicama, solarnim klupama, stalcima za bicikle te urbanom opremom. Koristi ih velik broj biciklista rekreativaca, ali i pasioniranih cikloturista. Istočni dijelovi Moslavačke gore s mjestimično oštrijim reljefom i gustim šumama pružaju mogućnosti za brdski biciklizam (mountain biking), što su već prepoznali zaljubljenici u ovaj vid rekreacije.

Kružna županijska ruta povezuje svih pet gradova u Županiji i sedam općina trasom
Bjelovar – Nova Rača – Veliki Grđevac – Grubišno Polje – Ivanovo Selo – Daruvar –Dežanovac – Garešnica – Gornja Garešnica – Čazma – Siščani – Bolč – Gudovac –
Bjelovar. Na dionici od Bjelovara do Nevinca kao i na kratkoj dionici od Trnovitičkog
Izletište-vidikovac Čukovac
lokalna šetnja, vožnja biciklom, piknik, fotografiranje, Popovca do Gornje Garešnice preklapa se s Međunarodnom rutom Balaton – Lonjsko Polje. Trasa Županijske rute većim je dijelom blago valovita, a manjim dijelom ravna, ponajviše u zapadnom dijelu od Bjelovara do Sišćana te na prilazima Garešnici i Grubišnom Polju. Najatraktivniji dio trase je između Čazme i Garešnice po sjevernim obroncima Moslavačke gore, dok je atraktivnost dionice Garešnica – Daruvar znatno
umanjena intenzivnim automobilskim prometom. Ruta je adekvatno obilježena i označena, table su informativne, pregledne i vizualno atraktivne.

Kapilarna ruta povezuje naselje Dišnik, Dišnička i Kapelička Brda s Kružnom
županijskom biciklističkom rutom te ima svojevrsnu „tematsku komponentu“, jer slijedi liniju kretanja Graničara uobličenu u TTP „Stazama Graničara“. Karakterizira je isprepletenost puteva – alternativni pravci koji prolaze kroz šumovito područje i okolna naselja. Djelomično je asfaltirana, a zatim nastavlja po makadamskom i poljskom putu.

Kapilarna cikloturistička ruta zahtjeva savladavanje većih nadmorskih visina (najviša točka: Kovačić Breg 192 m.n.v.), prolazi područjem izrazite kvalitete zraka, obiluje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s bogatom ponudom domaćih i ekoloških proizvoda te objedinjuje atrakcije područja (Kovačić Breg, utvrda Bršljanac, Crkva sv. Oca Nikolaja, primjerci tradicijske arhitekture, šuma Ilovski lug, jezero  Skresovi…). Na najfrekventnijim mjestima (Garešnica, Dišnik i Kaniška Iva) uređena su bike odmorišta. Odmorišta su opremljena pripadajućim info tablama s ucrtanim rutama te turističkim i
servisnim informacijama, sjenicama s drvenim garniturama (stol i klupe), solarnim klupama i stalcima za bicikle.

Tematski turistički put „Stazama Graničara“

Tematski turistički put „Stazama Graničara“ spaja se na Tematski turistički put „Stazama lipicanaca i kune“ u Požeško-slavonskoj županiji, na Regionalni park Moslavačku goru i Park prirode Lonjsko polje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zamišljen je kao poveznica turističke ponude na području kojim prolazi, a podijeljen je u dvije cjeline i tri rute. Obje cjeline kao početnu i završnu točku imaju Sportski park
Garešnica na mjestu kojega je u 17. stoljeću bila smještena kapetanija s vojnom postajom Krajiške vojske koju su sačinjavali pješaci (haramije), konjanici (husari) i topnici, zajedničkog imena Graničari. TTP „Stazama Graničara“ zapravo je linija kretanja Graničara i obrane od Turaka, a povezuje prirodne atrakcije, arheološke lokalitete, ugostiteljske i sportske sadržaje te je prilagođen pješacima i biciklistima, opremljen urbanom opremom i interpretacijskim rješenjima.

Rute

TRASA STARE PRUGE

Dužina rute: 34,8 km

SPORTSKI PARK – JEZERO SKRESOVI – KOVAČIĆ BREG – SPORTSKI PAR

Dužina rute: 17 km

SPORTSKI PARK – JEZERO SKRESOVI – SELIŠTE – KOVAČIĆ BREG – SPORTSKI PARK

Dužina rute: 24 km

Sportovi u gradu

U turističkoj zajednici djeluje 28 sportskih klubova, a duga tradicija i zavidni rezultati postignuti su u nogometu, rukometu, biciklizmu, streljaštvu, savate boksu. Ako ste u Garešnici, a volite sport i rekreaciju, dobrodošli ste na naše sportske terene i sportski park koji nudi pregršt sportskih aktivnosti: od nogometa, košarke, šetnje, trčanja. U sklopu športskog parka su dvije dvorane, te vrtić. Tako da zajedno čine cjelinu. U Hercegovcu je središte sportskih zbivanja Nogometni stadion NK Hajduka, u sklopu kojega se nalazi veliko travnato nogometno igralište, asfaltno rukometno igralište s tribinama i rasvjetom, te asfaltno košarkaško igralište. U Hercegovcu se nalazi i strelište SD Hercegovac za gađanje pokretnih glinenih meta, te paintball poligon PK Slikari, dok se u Ilovskom Klokočevcu nalazi sportsko-rekreacijski ribnjak. U Velikoj Trnovitici se nalazi športsko ribolovno društvo Klen osnovano 1998. godine, a danas se može pohvaliti kao jedno od najboljih ribolovnih društava na području Bjelovarsko-bilogorske županije i šire.

Zajednica sportskih udruga grada Garešnice

Petra Svačića 11 F, Garešnica

Kontakt: 098/430-296,

info.minipak@gmail.com

Ribolov

Garešnica i okolica poznat je kraj po velikom broju ribnjaka i voda. Najveći su ribnjaci u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi, a nadaleko je poznato jezero „Skresovi“ kojim gospodari ŠRD „Ilova“.  Na jezeru postoji uređena šetnica, sala za ručkove i večere, prekrasan park za manifestacije poput poznate „Fišijade i riblje zabave“.

Grad Garešnica na svom području ima 12 športsko-ribolovnih društava i to kako slijedi:

Uljanik bb,

43280 Garešnica

Ilovski Klokočevac,

43284 Hercegovac

Ribički dom na jezeru Skresovi,

43280 Garešnica

Garešnički Brestovac bb,

43280 Garešnica

Dišnik bb,

43280 Garešnica

Velika Mlinska bb,

43285 Velika Trnovitica

Hrastovac bb,

43280 Garešnica

Tomašica,

43280 Garešnica

Kaniška Iva,

43280 Garešnica

Velika Trnovitica bb,

43285 Velika Trnovitica

Velika Bršljanica bb,

43280 Garešnica

Mala Mlinska bb,

43285 Velika Trnovitica

Lov

Blaga klima, bogatstvo šumama, nizinama oko rijeka i slatkovodnim ribnjacima, prostranim i bogatim lovištima, nudi brojne mogućnosti lovnog turizma. Lovišta se ubrajaju među najkvalitetnije u Hrvatskoj, s brojnom i kvalitetnom lovnom divljači.

U slobodnoj prirodi uglavnom obitava jelenska i srneća divljač, divlje svinje, zečevi, fazani,divlje patke i ostala sitna divljač od koje su najpoznatije prepelice i šljuke. Kvalitetna ponuda krupne i sitne divljači u živopisnom kraju gostoljubivih domaćina, osigurat će vam nezaboravan lovački doživljaj.

Nakon II.svjetskog rata, točnije 1946. godine, osnivaju se lovačke udruge kojima država dodjeljuje lovne površine za lov i gospodarenje. Na području grada Garešnice i općina Hercegovac i Velika Trnovitica djeluju lovačka drštva i udruge koje gospodare sa Zajedničkim Županijskim lovištima:

Trg hrvatskih branitelja 10,

43280 Garešnica

Tel. +38598 454 113

Rogoža bb,

43280 Garešnica

Tel. +385 99 531 2001

Trnovitički Popovac 85a

43280 Garešnica

+385 98 347 803

Graničarska 137,

Garešnica

Tel. +38598 403 090

Uljanik 72,

43280 Garešnica

Tel. +385 99 825 262

Trg kralja Zvonimira bb,

43284 Hercegovac

+385 98 130 5229