Sjeverna Moslavina Info

Turistička zajednica smjestila se u sjevernoj Moslavini, uz rijeku Ilovu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nedaleko od grada Bjelovara. Sastoji se od grada Garešnice, općine Hercegovac, te općine Velika Trnovitica. Zauzima površinu od 338 km2, ima oko 14 225 stanovnika i sastoji se od 36 naselja.

Prvi zapisi o Garešnici datiraju iz 1277. Godine kada je kralj Ladislav darovao zagrebačkom biskupu Timoteju posjede oko Garešnice. Naselje Hercegovac, ili nekada Crna Reka zabilježen je još 1265. godine. Naselje Velika Trnovitica naseljeno je od 1543. godine, nekoliko godina prije pada Garić grada, ali neki zapisi govore o postojanju crkve još davne 1108. godine.

Kao spomenik kulture ističe se stara crkva Pohoda Blažene Djevice Marije koja se spominje 1334. godine u Lukavcu – današnja Garešnica, ali je uništena dolaskom Turaka u ove krajeve. U 18. stoljeću ponovno je sagrađena od materijala srušenog grada uz rijeku Ilovu, a danas se i dan grada Garešnice slavi na dan župe Pohoda Blažene Djevice Marije 31. svibnja.

Znameniti ljudi

Zvonimir Ferenčić – hrv. glumac, legendarni sinkronizator lika Eustahija Brzića iz istoimenog crtanog filma

Ivo Robić – pjevač

Milojko Vucelić (Mike Vucelic) – projektni menadžer misije Apollo 11 koja se spustila na Mjesec

Darko Kralj – hrvatski paraolimpijac

Pogledajte više informacija

Moslavina u srcu!

Popularna događanja

Gariglazbijada
Gastro Flora
Dani Krumpira