Zadnji je dan u mjesecu veljači, a za Hrvatsku čitaonicu i Hercegovac to znači i da su završili još jedni Dani hrvatskog pučkog teatra, ove godine 22. po redu. Prošloga tjedna na konferenciji za novinare povodom ovog festivala, predsjednica HČ Zrinka Cjetojević istaknula je da je čitaonica izuzetno ponosna što je uspjela očuvati tradiciju održavanja ove hvalevrijedne manifestacije. I po završetku ovog kulturnog dobra, možemo to potvrditi. Ovaj je festival svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i Hrvatske, a cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti domovini. Kao i prijašnjih godina, usudimo se reći da je cilj postignut. Ugostili smo kazališne amatere iz četiri zemlje: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije/Vojvodine i Hrvatske. Na daskama Hrvatskog seljačkog doma odigrano je pet izvrsnih predstava. Svaka od njih je iznimna i različita na svoj način, ali jezik je ono što im je zajedničko: HRVATSKI JEZIK! U dva dana održavanja festivala, mnogobrojna publika nije ostala ravnodušna. Ta publika koja iz godine u godinu do posljednjeg mjesta ispunjava Hrvatski dom, upravo je dokaz da Dani hrvatskog pučkog teatra imaju velik značaj za Hercegovac i ovaj naš zavičaj.

U subotu je također održana dramska radionica za sve sudionike festivala koju je vodio prof. Stjepan Pepeljnjak. Na samom zatvaranju, predsjednica je uručila prigodne poklone i priznanja gostima. Ovim putem moramo istaknuti da je posebno priznanje uručeno dugogodišnjem redatelju Pučke scene Hrvatske čitaonice Ivanu Bratkoviću za uspješnih 15 godina redateljskog rada u Pučkoj sceni uz riječi predsjednice HČ da se nada će bar još toliko rukovoditi kazališnim amaterizmom u čitaonici.
Iskreno se nadamo da smo bili dobri domaćini našim dragim gostima iz Bitole, Viteza, Subotice i Starog grada i da su iz Hercegovca ponijeli samo lijepo sjećanje na prekrasna druženja.

23. dani hrvatskog pučkog teatra mogu početi s pripremama! Vidimo se u veljači 2017.!