objavili su nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze covid-om 19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

S obzirom na situaciju s koronavirusom, MINT i HTZ su objavili nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u sustav eVisitor, kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa. S te strane podsjećaju i da se sukladno preporukama Stožera Civilne zaštite preporučuje svim građanima, koji su u proteklih nekoliko dana napustili svoje prebivalište, da se u njega vrate ako mogu, a ako ipak odluče ostati u nekom mjestu privremenog boravka, moraju poštivati propise i prijaviti svoj boravak putem eVisitora. To se odnosi na one koji borave u svojim vikendicama te moraju prijaviti sebe i sve ostale osobe koje su s njima, kao što bi se i inače prijavili tijekom sezone, a ako se nalaze kod nekih stanovnika općine/grada trebali bi ih putem eVisitor prijaviti ti stanovnici, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili užoj obitelji. Potrebno je kontaktirati nadležnu turističku zajednicu (TZ) od koje će dobiti sve potrebne informacije i upute  za prijavu. Zbog izvanredne situacije sa koronavirusom iz MINT-a i HTZ-a preporučuju da se zbog tih prijava ne ide osobno u urede TZ-ova, nego da nadležnoj TZ pošalje e-mailom zahtjev za registraciju u eVisitor, sva potrebna dokumentaciju te  broj mobilnog telefona.

 Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor, TZ-ovi trebaju posebno evidentirati kako bi potvrdili registracije. Stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu. Isto tako, ni vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu ne plaćaju u ovom dijelu godine, već samo tijekom sezone od sredine lipnja do sredine rujna, što znači da sada nitko od njih nije obvezan plaćati turističku pristojbu.